Kurczak ze szpinakiem
1284
1
0
udostępnij
100g
kcal 143,1
białko 7,7
węgl. 17,1
tłuszcz 4,8
cały przepis
kcal 2322
białko 125,1
węgl. 277
tłuszcz 77,9

Kurczak ze szpinakiem

Rewelacyjna łatwa potrawa, w szczególności dla osób które szpinaku nie lubią :)


Składniki

Bazylia 1 łyżka
Cebula 1 szt.
Czosnek 1 ząbek
Kurczak filet 200 g
Kurkuma 2 łyżki
Oliwa z oliwek 1 łyżka
Oliwki zielone 20 szt.
Papryka 1 szt.
Pieczarki 200 g
Pieprz 1 łyżeczka
Ser żółty 100 g
Sól 1 łyżeczka
Szpinak 250 g
Makaron 250 g
Papryczka piri piri 1 szt.
Mąka pszenna 50 g
Śmietana 100 ml

Dodaj składnki do lodówki
i wyszukaj podobne przepisy

Przepis

Drobno kroimy kurczaka oraz czosnek, wrzucamy do miseczki, a następnie posypujemy łyżką kurkumy i dokładnie mieszamy.
Na średni ogień stawiamy w garnku : wodę na makaron (najlepiej pene ale inny też się nada) tak by w momencie jak usmażymy kurczaka woda się gotowała. Do wody wsypujemy łyżeczkę kurkumy oraz szczyptę soli.

Przygotowujemy drugi garnek i wrzucamy w kolejności:
1.drobno posiekaną cebulę
2.pokrojone pieczarki (drobno lub nie, w zależności od gustu)
3.drobno pokrojoną czerwoną paprykę
4.szpinak (w jakiejkolwiek formie, może być rozdrobniony jak i w liściach, lecz najlepiej jeśli jest mrożony i takiego szpinaku nie rozmrażamy przed gotowaniem :) )
5. porządnie solimy i pieprzymy :)
6. posypujemy bazylią ( najlepsza opcja jest świeża, w tym wypadku 5 listków)
7. dodajemy ostrą suszoną papryczkę Piri Piri (Inny gatunek także się nada np. chilli)
8. wlewamy troszkę wody aby zanim pieczarki puściły "sok" nic nam się nie przypaliło.
9. Tak przygotowany garnek przykrywamy i stawiamy na średni ogień. (rzadko mieszamy)

Gdy już garnek stoi na ogniu, na patelnię wylewamy łyżkę oliwy i stawiamy na średni ogień.
Następnie gdy patelnia się rozgrzeje wrzucamy z miseczki kurczaka i smażymy aż nabierze ładnego żółto pomarańczowego koloru.

W tym momencie woda na makaron powinna się gotować tak samo jak garnek z przyszłym sosem.

Usmażonego kurczaka wrzucamy do garnka z resztą składników zmniejszamy ogień i mieszamy.

Wrzucamy makaron do gotującej sie wody (250g makaronu dla 2 osób) // sosu starczy dla 4 :) ).
(powinniśmy mieć 8-10min zanim makaron się zrobi)

Do kubka wlewamy 200g śmietany (najlepiej do sosów), 2łyżki mąki i trochę wody ( nie uzupełniamy woda kubka do końca).

Dokładnie mieszamy i tak przygotowaną zasmażkę wlewamy do naszego sosu stojącego na małym ogniu (w tym momencie garnek z sosem nie musi już być przykryty).

Do końca gotowania się makaronu powinniśmy mieć jeszcze chwilę więc kroimy w krążki zielone oliwki i ścieramy ser (najlepiej parmezan)

Gdy makaron jest gotowy, odcedzamy go, a następnie ściągamy sos.

Wykładamy makaron na talerze, polewamy go sosem, posypujemy serem i oliwkami, przystrajamy bazylią (najlepiej świeżą).

Miłych doznań smakowych :)