Penne alla carbonara
1497
1
0
udostępnij
100g
kcal 320,6
białko 9,9
węgl. 33
tłuszcz 16,4
cały przepis
kcal 2154,1
białko 66,8
węgl. 221,4
tłuszcz 110,5

Penne alla carbonara

Oryginalnie podobno posiłek włoskich górników, którzy zależnie od zasobów gotówki, dawali mniejszą lub większą ilość boczku, odpowiednio zastępując go cebulą.


Składniki

Cebula 1 szt.
Czosnek 1 ząbek
Jaja 1 szt.
Oliwa z oliwek 1 łyżka
Pieprz czarny 3 szczypty
Sól 3 szczypty
Makaron penne 250 g
Boczek 150 g
Śmietana 1 łyżka
Ser Parmezan 50 g
Szczypiorek 20 g

Dodaj składnki do lodówki
i wyszukaj podobne przepisy

Przepis

Makaron gotujemy al dente. Międzyczasie na kilku kroplach oliwy szklimy cebulkę, dodając po chwili pokrojony w niewielkie kawałki boczek. Smażymy około 2 minuty, po czym dokładamy czosnek. Smażymy 20 sekund i zdejmujemy z ognia. Mieszamy z serem. W małej misce roztrzepujemy dokładnie jajko ze śmietaną. Ugotowany makaron mieszany z boczkiem, cebulką i czosnkiem. Do lekko przestygniętej patelni przelewamy jajka ze śmietaną i szybko mieszamy. Sos ma być kremowy, a jajka nie mogą się ściąć! Przekładamy na talerze i posypujemy szczypiorkiem.

zrondla.blogspot.com