Mule w sosie maślano-winno-cytrynowym
1344
0
0
udostępnij
100g
kcal 102,1
białko 8,4
węgl. 6,5
tłuszcz 6,6
cały przepis
kcal 1503,9
białko 124,2
węgl. 96,4
tłuszcz 97,6

Mule w sosie maślano-winno-cytrynowym

Wytworna klasyka w kilka minut.


Składniki

Cytryna 1 szt.
Duża Cebula 1 szt.
Czosnek 4 ząbki
Pieprz 1 szczypta
Sól 1 szczypta
Masło 100 g
Wino białe wytrawne 100 ml
Świeże mule 1 kg

Dodaj składnki do lodówki
i wyszukaj podobne przepisy

Przepis

W dużym rondlu roztapiamy masło, dodajemy pokrojoną w piórka cebulę, posiekany czosnek, wino oraz sól i pieprz. Chwilę podduszamy do momentu, aż sos lekko zgęstnieje. Małże płuczemy (nie trzymamy w wodzie, bo się otworzą), lekko szorujemy z wodorostów, wyrzucamy te otwarte, osuszamy i wrzucamy do rondla. Dusimy pod przykryciem na dużym ogniu około 5 minut, aż się otworzą. Nie otwarte odrzucamy. Posypujemy natką pietruszki i podajemy z lekko podpieczoną bagietką, moczoną w powstałym sosie. Koniecznie popijemy pozostałym białym winem ;)

zrondla.blogspot.com