Imbirowo-cynamonowy kurczak z cukinią i chili
969
0
0
udostępnij
100g
kcal 84,3
białko 5,6
węgl. 14,4
tłuszcz 0,5
cały przepis
kcal 1795,8
białko 120,2
węgl. 307,5
tłuszcz 10,3

Imbirowo-cynamonowy kurczak z cukinią i chili

Postanowiłem trochę poeksprymentować ze słodkimi nutami i wyszło mi coś, na moje oko dosyć egzotycznego.


Składniki

Słodka cebula 1 szt.
Pierś z kurczaka 400 g
Pieprz 1 łyżeczka
Sól 1 szczypta
Cukinia 1 kg
Ryż najlepiej jaśminowy 300 g
Sos sojowy 1 łyżka
Curry 1 łyżeczka
Cynamon 1 szczypta
Płatki marynowanego imbiru 50 g
Marynowane kiełki fasoli mung 100 g
Ocet balsamiczny 1 łyżka
Marynowane pędy bambusa 100 g
Syrop klonowy 2 łyżki
Goździki 3 szt.

Dodaj składnki do lodówki
i wyszukaj podobne przepisy

Przepis

Szklimy cebulę na patelni lub w woku, po chwili dodajemy pokrojonego w grubą kostkę kurczaka. Ja miałem trochę więcej czasu i pozostawiłem go na pół dnia w kilku kroplach oliwy i curry. Podsmażamy. Cukinię siekamy na drobne paseczki i wsypujemy do kurczaka. Dusimy wszystko razem. Międzyczasie solimy oraz dodajemy goździki. Gdy cukinia będzie niemal gotowa (tj. nie bardzo twarda) dodajemy resztę składników według uznania. Dusimy kilka minut.

Ryż jaśminowy gotujemy według przepisu z opakowania dodając do gotowania oprócz soli pół łyżeczki curry.

zrondla.blogspot.com