ZAPIEKANKA
851
0
0
udostępnij
100g
kcal 309,2
białko 17
węgl. 28,5
tłuszcz 13,8
cały przepis
kcal 4451,4
białko 244,3
węgl. 410,7
tłuszcz 198,6

ZAPIEKANKA

Zapiekankę zazwyczaj robię z pozostałych kiełbasek po śniadaniu albo z mięsa mielonego.


Składniki

Posiekana cebula 1 szt.
Posiekany czosnek 1 ząbek
Pieprz 1 szczypta
Starty ser 200 g
Sól 1 szczypta
Makaron 500 g
Kiełbasa lub mięso mielone 500 g
Margaryna 40 g
Przecier pomidorowy 3 łyżeczki
Papryka ostra 1 szczypta
Kostka rosołowa 2 szt.
Fix do spaghetti bolognese 1 szt.

Dodaj składnki do lodówki
i wyszukaj podobne przepisy

Przepis

Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, ja do wody dodaję sól i oliwę. Na rozgrzanej margarynie przesmażamy czosnek a potem do tego dodajemy cebulkę i smażymy do momentu gdy cebula osiągnie złoty kolor. Do tego dodajemy pokrojoną kiełbasę i przesmażamy. Gdy kiełbasa będzie już podsmażona zalewamy częścią rozpuszczonych kostek rosołowych i smażymy dalej. Po ponownym przesmażeniu zalewamy pozostałą częścią wywaru z kostek. Smażymy jeszcze wszystko przez jakieś 10 – 15 minut. Dodajemy 3 łyżeczki przecieru pomidorowego a następnie dodajemy Fix prosto z torebki. Nigdy go nie rozpuszczam gdyż ilość wywaru smażonego z kiełbasą jest wystarczająca. Jeżeli stwierdzam że jedna torebka jest za mało dodaję drugą albo pół z drugiej paczki. Jeżeli sos wydaje się zbyt gęsty można dodać trochę wody. Sos należy spróbować i jeżeli istnieje taka potrzeba należy doprawić solą, pieprzem i papryką. Makaron przesypujemy do naczynia żaroodpornego i zalewamy go usmażoną kiełbasą z sosem i wszystko razem mieszamy. Na wierzch posypujemy żółtym serem i wstawiamy na nagrzanego piekarnika. Zapiekanka jest gotowa gdy ser się rozpuści. Dodatkiem przy jedzeniu zapiekanki może być ketchup.