Deser jogurtowy
1023
1
0
udostępnij
100g
kcal 263,2
białko 8,6
węgl. 21,7
tłuszcz 15,8
cały przepis
kcal 1765,9
białko 57,8
węgl. 145,7
tłuszcz 105,8

Deser jogurtowy

Deser przygotowuje się bardzo szybko, chłodzi też niemalże błyskawicznie. Składniki na 6 porcji.


Składniki

Lekko solone masło 20 g
Cukier waniliowy 2 łyżeczki
Jogurt grecki 400 g
Czekolada biała 100 g
Żelatyna 2 łyżeczki
Ciasteczka amaretti 80 g
Olejek migdałowy 1 ml
Płatki migdałowe 6 łyżeczek

Dodaj składnki do lodówki
i wyszukaj podobne przepisy

Przepis

Deser jest aksamitny niczym creme brule, aczkolwiek smakuje inaczej i znacznie lepiej wypada jeśli chodzi o kaloryczność. Składniki podane wystarczą na 6 małych kokilek.

Żelatynę namoczyć w 5 łyżkach gorącej wody. Ciasteczka pokruszyć, wymieszać z rozpuszczonym masłem i wyłożyć dna kokilek. Cukier wanilinowy rozpuścić w jogurcie. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej a następnie do rozpuszczonej czekolady małymi porcjami dodawać jogurt z cukrem wanilinowym. Po dodaniu całego jogurtu, dodawać żelatynę (jeśli w między czasie napęczniała i przestała być płynna, naczynie z żelatyną zamoczyć w gorącej wodzie i mieszać aż ponownie będzie płynna). Masę wlać do kokilek na ciasteczka i wstawić do lodówki. Gotowy deser powinien być już po pół godzinie. Przed podaniem posypać płatkami migdałowymi uprażonymi na suchej patelni. Smacznego.