Smażona miruna
4001
0
0
udostępnij
100g
kcal 238,1
białko 13,6
węgl. 22,1
tłuszcz 10,3
cały przepis
kcal 1596,9
białko 91
węgl. 148,3
tłuszcz 68,9

Smażona miruna

Idealna do obiadu jak i z samym chlebem.


Składniki

Sok z cytryny 1 łyżka
Jaja 1 szt.
Sól 4 szczypty
Duży filet miruny 2 szt.
Olej 4 łyżki
Bułka tarta 100 g
Mąka krupczatka 100 g

Dodaj składnki do lodówki
i wyszukaj podobne przepisy

Przepis

Jeżeli filety są zamrożone to odstawić w chłodniej wodzie na pół godziny do rozmrożenia.
Filety dokładnie osuszyć, z dwóch stron przyprawić solą i skropić niewielką ilością soku z cytryny (po to aby filet się nie rozpadał na patelni). Kolejno obtoczyć z obu stron w mące krupczatce (może być też zwykła pszenna), zamoczyć we wcześniej roztrzepanym jajku i obtoczyć w bułce tartej. Piec na rozgrzanym oleju przez 4-5 min z każej strony.

Idealnie smakuje z ziemniakami i mizerią.

Smacznego!