Krewetki po tajsku
1022
0
0
udostępnij
100g
kcal 97,1
białko 4,5
węgl. 12,5
tłuszcz 3,3
cały przepis
kcal 1321
białko 60,6
węgl. 169,4
tłuszcz 44,6

Krewetki po tajsku

Danie zdrowe, smaczne i odzywcze o smaku typowym dla kuchni azjatyckiej slodko-pikantno-kwasnym, gotujacy moze dostosowac ilosc przypraw do swoich upodoban i krotki czas przygotowania ok. 15 min. Podawac z ryzem, porcja na 2 osoby


Składniki

Pomidor 3 szt.
Papryka chili 1 szt.
Czosnek 3 ząbki
Oliwa z oliwek 3 łyżki
Krewetki 250 g
Cebula czerwona 2 szt.
Ryż biały 150 g
Kolendra 1 szczypta
Limonka 1 szt.

Dodaj składnki do lodówki
i wyszukaj podobne przepisy

Przepis

Na rozgrzana oliwe wrzucic posiekany czosnek, cebule pokrojona we wiorki,papryczke chili bez pestek, podsmazyc ale nie przypalic, dodac krewetki wczesniej obtoczone w curry, smazyc ok. 2-3 min intensywnie mieszajac, dodac 1 pomidor drobno posiekany,sok z limonki sol, cukier,poddusic ok. 2 min, dodac pomidor pokrojony w cwiartki i zielona kolendre, zamieszac i gotowe. podawac z ryzem