Chłodnik z botwinki
767
1
0
udostępnij
100g
kcal 31,8
białko 2,1
węgl. 4,5
tłuszcz 0,8
cały przepis
kcal 347
białko 22,6
węgl. 49,4
tłuszcz 9

Chłodnik z botwinki

Wyśmienita lekka zupka na gorące dni


Składniki

Sok z cytryny 3 łyżki
Czosnek 3 ząbki
Ogórek 2 szt.
Pieprz ½ łyżeczki
Sól ½ łyżeczki
Kefir 0% 400 ml
Koperek 1 łyżka
Botwinka pęczek 300 g

Dodaj składnki do lodówki
i wyszukaj podobne przepisy

Przepis

Botwinkę umyć i pokroić w drobne kawałki, wrzucić do około 1 - 1,5 litra wody i gotować do 15 minut. W tym czasie obrać ogórki i pokroić w kostkę, obrany czosnek posiekać drobno, przygotować sok z cytryny. Ugotowaną botwinkę odstawić do ostygnięcia dla przyśpieszenia tego procesu można wsadzić garnek do zimnej wody. Gdy wywar będzie już chłodny dodać do niego ogórka, czosnek, kefir i sok z cytryny, a także sól i pieprz do smaku całość zmiksować do uzyskania jednolitej masy. Tak przygotowaną zupę odstawić do lodówki na około 1,5 h. Chłodnik podawać z ugotowanym jajkiem posypany koperkiem,
Smacznego!