Cytrynowa cukinia z makaronem
922
1
0
udostępnij
100g
kcal 103,4
białko 3,6
węgl. 12
tłuszcz 4,7
cały przepis
kcal 976,5
białko 33,7
węgl. 113,2
tłuszcz 44,1

Cytrynowa cukinia z makaronem

Przygotowania zamykają się w czasie jaki potrzebujemy na ugotowanie makaronu


Składniki

Otarta skórka z cytryny 1 szt.
Oliwa z oliwek 2 łyżki
Pieprz cytrynowy 1 szczypta
Sól 1 szczypta
Duża cukinia 1 szt.
Makaron razowy 100 g
Starty parmezan 2 łyżki
Papryka ostra 1 szczypta
Orzechy piniowe 2 łyżki

Dodaj składnki do lodówki
i wyszukaj podobne przepisy

Przepis

Makaron ugotować według przepisu. W tym czasie cukinię zetrzeć na tarce o dużych oczkach, odsączyć z nadmiaru soków na ręczniku papierowym. Rozgrzać olej na patelni, wrzucić cukinię i smażyć na średnik ogniu ok. 5 minut. Dorzucić orzeszki, skórkę z cytryny oraz doprawić solą, pieprzem cytrynowym i papryką. Smażyć kolejne 3 minuty. Ugotowany i odcedzony makaron wrzucić na patelnię, dokładnie wymieszać z cukinią, podsmażyć ok. minuty i gotowe. Przed podaniem każdą porcję posypać startym parmezanem. Smacznego.