Konkretny Bób
816
0
0
udostępnij
100g
kcal 224,4
białko 8,5
węgl. 9,2
tłuszcz 16,9
cały przepis
kcal 1028,4
białko 39
węgl. 42,1
tłuszcz 77,6

Konkretny Bób

Dlaczego konkretny? Bo wzmocniony chrupiącym boczkiem.


Składniki

Pieprz 1 szczypta
Grubo mielona sól 1 szczypta
Boczek wędzony 80 g
Bób 300 g
Olej 2 łyżki
Szczypiorek pęczek ½ szt.

Dodaj składnki do lodówki
i wyszukaj podobne przepisy

Przepis

Bób ugotować w osolonej wodzie, lekko przestudzić i obrać z łupin. Szczypior pokroić dosyć grubo. Podczas obierania bobu, rozgrzać oliwę na patelni i wrzucić pokrojony w paseczki boczek. Usmażyć na chrupiąco i dorzucić na patelnię obrany bób i połowę posiekanego szczypioru. Wymieszać dokładnie aby cały tłuszcz pokrył ziarna bobu. Po ok. 2-3 minutach przełożyć na talerz, obsypać resztą szczypioru oraz grubo mieloną solą morską i pieprzem.