Bakłażan zapiekany z mozzarellą
1123
4
0
udostępnij
100g
kcal 105,9
białko 3,9
węgl. 16,6
tłuszcz 5,1
cały przepis
kcal 547,8
białko 20
węgl. 86
tłuszcz 26,4

Bakłażan zapiekany z mozzarellą

Może być jedynie przystawką ale także pełnym daniem obiadowym.


Składniki

Bakłażan 1 szt.
Czosnek posiekany 3 ząbki
Pieprz 1 szczypta
Sól 1 szczypta
Pomidor suszony w oleju 4 szt.
Ser Mozzarella 75 g
Oregano 1 łyżeczka
Papryka ostra 1 szczypta
Gorąca woda ¼ szklanki
Koncentrat pomidorowy 4 łyżki
Bazylia liście 5 g

Dodaj składnki do lodówki
i wyszukaj podobne przepisy

Przepis

Bakłażana pokroić na grube plasterki, morazzellę na jak najcieńsze plasterki, pomidory suszone posiekać. Naczynie do zapiekania posmarować oliwą, rozkładać warstwowo: plastry bakłażana, mozzarellę, suszone pomidory. Koncentrat rozmieszać z wodą, dodać oregano, paprykę ostrą i bardzo drobno posiekany czosnek. Sosem polać bakłażana. Zapiekać przykryte folią w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni ok 40 minut. Przed podaniem przystroić listkami bazylii. Smacznego.