Pikantne pieczone ziemniaki
1497
1
0
udostępnij
100g
kcal 142,2
białko 2,2
węgl. 22,2
tłuszcz 5,4
cały przepis
kcal 1640,7
białko 25,9
węgl. 256,4
tłuszcz 62,5

Pikantne pieczone ziemniaki

Ziemniaki można robić na tysiąc sposobów, zawsze będą smakować inaczej.


Składniki

Sól 2 łyżeczki
Małe ziemniaczki 1 kg
Mąka pszenna 3 łyżki
Olej 4 łyżki
Papryka ostra 2 łyżki
Papryka słodka 1 łyżka

Dodaj składnki do lodówki
i wyszukaj podobne przepisy

Przepis

Ziemniaki myjemy, oczyszczamy z tzw. oczek, nie obieramy. Wstawiamy do osolonej wody i gotujemy 3 minuty od momentu wrzenia (mają być półtwarde). Papryki, mąkę i 1 łyżeczkę soli mieszamy dokładnie. Odcedzamy ziemniaki, pozwalamy chwilę im odparować, polewamy olejem i potrząsamy garnkiem aby olej równomiernie pokrył ziemniaczki, posypujemy mieszanką papryk z mąką i ponownie energicznie potrząsamy garnkiem.

Przekładamy na brytfankę posmarowaną delikatnie olejem, wyskrobujemy z garnka pozostałą panierkę na ziemniaczki. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni ok. 40 minut, ostatnie 5 minut może być z termoobiegeim a by skórka była chrupiąca. Smacznego.