Zapiekanka ziemniaczana
879
1
0
udostępnij
100g
kcal 133,8
białko 8,7
węgl. 7,6
tłuszcz 7,7
cały przepis
kcal 3011,3
białko 196,3
węgl. 172,1
tłuszcz 174,1

Zapiekanka ziemniaczana

Ze szpinakiem i serem Lazur


Składniki

Czosnek 2 ząbki
Kurczak filet 500 g
Mrożony szpinak liście 450 g
Ziemniaki 750 g
Śmietana 12% 200 ml
Olej do smażenia 3 łyżki
Przyprawa do kurczaka ¼ łyżeczki
Ser Lazur Srebrzysty 300 g

Dodaj składnki do lodówki
i wyszukaj podobne przepisy

Przepis

Obierz ziemniaki. Pokrój na talarki i ugotuj al dente w lekko osolonej wodzie (ok. 15 min). Kurczaka umyj, oczyść, pokrój na niewielkie kawałki i podsmaż na oleju z dodatkiem przyprawy do kurczaka lub zestawu ulubionych ziół. Rozmroź szpinak. Wymieszaj z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą, świeżo mielonym pieprzem oraz śmietaną. Ser lazur pokrój w cienkie plastry. Wysmarowane tłuszczem naczynie żaroodporne wyłóż talarkami ziemniaków. Przykryj połową kurczaka, szpinakiem i serem pleśniowym. Wyłóż kolejną warstwę ziemniaków, szpinaku i sera, pozostawiając kilka plastrów tego ostatniego. Zakończ dodatkową warstwą ziemniaków. Zapiekaj w 180°C, ok. 20-30 min. Pod koniec zapiekania wyłóż na ziemniaki zachowany ser Lazur.