Penne alla Norma
946
1
0
udostępnij
100g
kcal 127,9
białko 4
węgl. 20,5
tłuszcz 3,1
cały przepis
kcal 2190,5
białko 69,2
węgl. 351,7
tłuszcz 53,4

Penne alla Norma

Klasyczne sycylijskie danie łączące bakłażana, pomidory oraz serek ricotta


Składniki

Bakłażan 1 szt.
Cebula 1 szt.
Czosnek 2 ząbki
Oliwa z oliwek 2 łyżki
Pieprz 1 szczypta
Sól 1 szczypta
Makaron penne 400 g
Pomidor puszka 2 szt.
Chili ¼ łyżeczki
Tabasco 1 łyżeczka
Ser ricotta 125 g

Dodaj składnki do lodówki
i wyszukaj podobne przepisy

Przepis

Pokrój bakłażana na plasterki, posól i odstaw na ok. pół godziny. Odsącz z nadmiaru wody i ugrilluj (np. na patelni lub grillu elektrycznym – ja użyłam zestaw do raclette). Pokrój plastry w ósemki.

Posiekaną cebulę i czosnek podsmaż na oliwie z oliwek. Dodaj pomidory z puszki i duś ok. 15 min. Dopraw Tabasco, chilli, solą i pieprzem. Wkrusz ricottę i zmiksuj blenderem. Połącz z ugotowanym al dente makaronem i kawałkami bakłażana. Serwuj jako danie wegetariańskie, albo np. z grillowanym kurczakiem.