Pomidorowa sezonowa
830
0
0
udostępnij
100g
kcal 48
białko 3,2
węgl. 5,1
tłuszcz 1,5
cały przepis
kcal 1466,6
białko 98,2
węgl. 155,8
tłuszcz 45,2

Pomidorowa sezonowa

Najlepsza zupa pomidorowa, robiona z świeżo zerwanych pomidorów pprosto z krzaka


Składniki

Duży pomidor 6 szt.
Mała cebula 2 szt.
Marchew 3 szt.
Pieprz 1 łyżeczka
Pietruszka natka 2 szt.
Sól 1 łyżka
Wołowina (pręgi) 150 g
Pietruszka korzeń 1 szt.
Mały seler 1 szt.
Śmietana wiejska 100 ml
Przecier pomidorowy 250 ml
Cukier 1 łyżka
Duże udo z kurczaka 1 szt.

Dodaj składnki do lodówki
i wyszukaj podobne przepisy

Przepis

Gotujemy wywar: mięso umyć, włożyć do garnka, tuż przed momentem wrzenia, odebrać szumowiny. Marchew, pietruszkę, seler pokroić w ćwiartki, cebulę obrać, natkę umyć. Wrzucić warzywa do wywaru tuż po odebraniu szumowin i po ok. 20 minutach dodać przyprawy (za wyjątkiem cukru, soli mało, dosładzamy i dosalamy na samym końcu). Gotować na wolnym ogniu aż do miękkości mięsa, trwa to ok 1 godz., w międzyczasie wyjąć z zupy cebulę (wyrzucić). Miękkie mięso wyjąć, podzielić na porcje i dodać ponownie do zupy. Pomidory sparzyć, zdjąć skórkę i pokroić w drobną kosteczkę, dodać do zupy wraz z przecierem. Gotować ok. 15 minut, aż pomidory zaczną się rozpadać, doprawić do smaku solą, cukrem i świeżo mielonym pieprzem. Na koniec zabielić śmietaną. Smacznego.