Gazpacho
1097
1
0
udostępnij
100g
kcal 43
białko 1,4
węgl. 3,8
tłuszcz 2,2
cały przepis
kcal 632,7
białko 20,4
węgl. 55,3
tłuszcz 32,1

Gazpacho

Hiszpański chłodnik paprykowo-pomidorowy.


Składniki

Pomidor 4 szt.
Czosnek 3 ząbki
Oliwa z oliwek 2 łyżki
Papryka czerwona 2 szt.
Pieprz 1 szczypta
Garść natki pietruszki 20 g
Sól 1 szczypta
Cebula czerwona 1 szt.
Ocet winny 1 łyżka
Kostka rosołowa 1 szt.

Dodaj składnki do lodówki
i wyszukaj podobne przepisy

Przepis

Warzywa myjemy, pomidory obieramy ze skórki, kroimy na małe cząstki. Cebulę i czosnek siekamy na małe kawałki, delikatnie podsmażamy na oliwie. Po kilku minutach dodajemy pokrojone pomidory oraz paprykę, zalewamy 0.5 l wody, dodajemy kostkę warzywną. Gotujemy kilka minut, by warzywa zmiękły. Doprawiamy octem winnym lub sokiem z cytryny. Do smaku dodajemy pieprz i sól. Całość przekładamy do blendera i miksujemy na gładki krem. Chłodzimy w lodówce. Przed podaniem posypujemy szczyptą natki pietruszki, podajemy z ciemnym pieczywem. Można również 2 kromki chleba namoczyć w wodzie i dodać w trakcie miksowania do paprykowo-pomidorowego kremu.

mojequlinaria.blogspot.com