Grillowane banany w glazurze
1295
3
0
udostępnij
100g
kcal 134,9
białko 1
węgl. 21,5
tłuszcz 4,8
cały przepis
kcal 682,7
białko 5,1
węgl. 109
tłuszcz 24,4

Grillowane banany w glazurze

Prosta przekąska dla amatorów słodko-kwaskowatego smaku.


Składniki

Sok z cytryny ½ szt.
Banan 3 szt.
Masło 2 łyżki
Cukier brązowy 2 łyżki

Dodaj składnki do lodówki
i wyszukaj podobne przepisy

Przepis

Banany pozostawić w skórce, przekroić wzdłuż. Patelnię grillową delikatnie natłuścić masłem, zgrillować banany. Grillowanie owoców rozpoczynamy kładąc banany skórka w dół. Po kilku minutach odwracamy, grillujemy z drugiej strony. Na osobnej patelni przygotowujemy glazurę: rozpuszczamy 2 łyżki masła, dodajemy 2 łyżki cukru, mieszamy, by cukier się rozpuścił. Po chwili dolewamy sok z cytryny lub limonki, mieszamy, by składniki się połączyły. Po chwili gotowania sos zacznie gęstnieć. Banany przełożyć na talerz, polać glazurą. Można również dodatkowo polać ulubionym sosem do deserów. Ja zaszalałam i polałam całość dodatkowo sosem toffi! Słodka rozpuuuuusta!

mojequlinaria.blogspot.com