Mus z jabłek
999
1
0
udostępnij
100g
kcal 67,8
białko 0,5
węgl. 16,4
tłuszcz 0,4
cały przepis
kcal 2365,4
białko 16,2
węgl. 572,7
tłuszcz 15,4

Mus z jabłek

Świetnie do tego nadadzą się nasze polskie jabłka - antonówki czy renety.


Składniki

Cytryna ½ szt.
Jabłka 3 kg
Cynamon 2 łyżeczki
Cukier 200 g
Woda 1 szklanka

Dodaj składnki do lodówki
i wyszukaj podobne przepisy

Przepis

Jabłka obrać ze skórki i usunąć gniazda nasienne. Pokroić w ósemki, delikatnie skropić sokiem z cytryny, by nie ściemniały. Przełożyć do garnka o grubym dnie, delikatnie podlać wodą, by nie przywierały. Dusić na wolnym ogniu do czasu, aż jabłka zmiękną i się rozpadną (około 30-40 minut). W razie potrzeby w trakcie gotowania dolewać wody. Dodać cukier, wymieszać, gotować aż do rozpuszczenia się cukru. Jeśli chcemy uzyskać bardziej korzenny smak, możemy dodać od 2 łyżeczek cynamonu. Jeśli chcemy zachować czysty mus, wystarczy sam cukier. Kiedy jabłka uzyskają konsystencje musu, przekładać gorące do wyparzonych słoików, zakręcać, odwracać do góry dnem, by się zawekowały.

mojequlinaria.blogspot.com