Groole czyli ziemniaki pieczone
1207
0
0
udostępnij
100g
kcal 206,9
białko 6,4
węgl. 10,2
tłuszcz 15,5
cały przepis
kcal 2524,2
białko 77,9
węgl. 124,1
tłuszcz 189,4

Groole czyli ziemniaki pieczone

Możecie je przygotować w piekarniku, na grilu lub ognisku.


Składniki

Pieprz 1 szczypta
Sól 1 szczypta
Ziemniak duży 6 szt.
Boczek 300 g
Koperek pęczek 1 szt.
Cebula dymka 2 szt.
Ser Bryndza 250 g

Dodaj składnki do lodówki
i wyszukaj podobne przepisy

Przepis

Ziemniaki umyj i piecz w temperaturze 200ºC przez około 45 minut. Po tym czasie wyjmij je aby lekko ostygły.

Boczek pokrój w drobną kostkę i podsmaż na patelni i odsącz z tłuszczu. Cebulę poszatkuj drobno. Gdy ziemniaki przestygną połóż je płasko tak by były stabilne. Odetnij górną część ziemniaka. Ze środków wydrąż miąższ i włóż go do miski. Dodaj podsmażony boczek, cebulę, bryndzę oraz posiekany drobno koperek i wszystko dokładnie wymieszaj rozgniatając ziemniaki. Dosól i dopieprz do smaku. Napełnij farszem ziemniaki, przykryj lekko odkrojonymi wieczkami i wstaw ponownie do piekarnika na 20 minut.

Pyszne i syte danie samodzielne lub dodatek do innych grillowanych potraw. Można podawać z sosem lub masłem czosnko-koperkowym.

glodomorek.com.pl