Omlet jajeczny kolorowy
946
0
0
udostępnij
100g
kcal 98,6
białko 7,2
węgl. 3,6
tłuszcz 6
cały przepis
kcal 1117,6
białko 81,7
węgl. 40,5
tłuszcz 68,1

Omlet jajeczny kolorowy

Alternatywa dla tradycyjnej porannej jajecznicy


Składniki

Pomidor 2 szt.
Cebula 1 szt.
Czosnek 3 ząbki
Jaja 3 szt.
Oliwa z oliwek 1 łyżka
Papryka czerwona 1 szt.
Pieprz 1 szczypta
Sól 1 szczypta
Parówka 2 szt.
Ciabata 1 szt.

Dodaj składnki do lodówki
i wyszukaj podobne przepisy

Przepis

Z papryki wykrój gniazdo nasienne a papryke posiekaj w drobną kostkę i wrzuć na rozgrzaną patelnię z odrobiną oliwy. Drobno pokrój w kostkę cebulę i dodaj do papryki. Wszystko smaż do momentu, aż papryka będzie miękka a cebula zeszklona.

Drobno posiekaj dwa ząbki czosnku.
Pomidora natnij i zalej wrzątkiem a po dwóch minutach zalejgo zimną wodą i zdejmij skórę. Pokrój w kostkę po czym dodaj wraz z czosnkiem do pozostałych składników na patelni. Smaż do momentu gdy pomidory zaczną się lekko rozpadać.
Do miseczki wbij dwa, trzy jajka.
Rozgrzej piekarnik do 180ºC.
Ciabate przekrój na pół skrop oliwą i włóż na kilka minut do piekarnika. Parówki obsypu startym serem (możesz nałożyć plaster sera) posypu słodką papryką i również wstaw do piekarnika.
Do warzyw na patelni wlej całe jajka, posól, popieprz, przykryj pokrywką i smaż kilka minut by się białko ścięło.
Gdy ciabata będzie już złocista wyjmij ją z piekarnika i wetrzyj w nią ząbek czosnku.
Gotowego omleta przełóż na talerz, obok ułóż podpieczone parówki i ciabate.

glodomorek.com.pl