Schab pieczony z majerankiem
806
0
0
udostępnij
100g
kcal 162,1
białko 13,1
węgl. 2,5
tłuszcz 10,9
cały przepis
kcal 2883,9
białko 232,7
węgl. 44,1
tłuszcz 193,3

Schab pieczony z majerankiem

Prawdziwy polski, domowy, niedzielny obiad


Składniki

Cebula 2 szt.
Czosnek 4 ząbki
Marchew 2 szt.
Pieprz 1 szczypta
Sól 1 szczypta
Majeranek 10 g
Cukier 1 łyżeczka
Schab 1 kg
Bulion 250 ml
Słonina 100 g

Dodaj składnki do lodówki
i wyszukaj podobne przepisy

Przepis

Dzień pierwszy:
Piękny schabik myjemy a następnie osuszamy ręcznikiem papierowym. Nacieramy z każdej strony cukrem, startym czosnkiem oraz solą i pieprzem. Mocno wmasowujemy przyprawy w mięso by jak najgłębiej dodtarł smak. Następnie dokładnie z każdej strony posypujemy grubą warstwą majeranku. Zawijamy mięso w folię spożywczą i odstawiamy na noc do lodówki.

Dzień drugi:
Blachę lub też naczynie żaroodporne wykładamy folia aluminiową. Słoninę kroimy w cieńkie plasterki i układamy połowę na dnie naczynia. Aby lepiej się kroiło można ją wcześniej nieco zamrozić. Mięso wyjmujemy z lodówki, odwijamy z folii i układamy na wcześniej przygotowanym dnie naczynia po czym wierzch schabu pokrywamy pozostałymi plasterkami słoniny. Cebulę obieramy i kroimy na ósemki, marchewkę czyścimy i kroimy na połówki po czym wzdłóż na ćwiartki i układamy dookoła mięsa a nastepnie dolewamy bulion. Całość przykrywamy folią aluminiową i pieczemy 1,5 h w temperaturze 180°C. Na 30 min przed końcem pieczenia możemy zdiąć folię by ładnie przypiec i zarumienić mięso z wierzchu.
Gdy mięso się już upiecze wyjmujemy je z naczynia i odkładamy na bok by chwilkę odpoczęło. W między czasie szykujemy naczynia i układany na nich pozostałe dodatki.
Możemy podać z pieczonymi ziemniaczkami lub też puree oraz surówką.

glodomorek.com.pl