Kiełbasa biała zapiekana z pomidorami
886
0
0
udostępnij
100g
kcal 111,2
białko 1,7
węgl. 5,5
tłuszcz 7
cały przepis
kcal 2966
białko 44,2
węgl. 145,6
tłuszcz 185,6

Kiełbasa biała zapiekana z pomidorami

Danie jedno garnkowe, a właściwie jedno naczyniowe.


Składniki

Pomidor 5 szt.
Bazylia 2 szczypty
Cebula 2 szt.
Czosnek 5 ząbków
Oliwa z oliwek 2 łyżki
Papryka czerwona 1 szt.
Pieprz 1 szczypta
Sól 1 szczypta
Ziemniak 4 szt.
Papryka słodka 2 szczypty
Majeranek ½ łyżeczki
Kiełbasa biała 8 szt.

Dodaj składnki do lodówki
i wyszukaj podobne przepisy

Przepis

Ziemniaki obieramy i kroimy w sporą kostkę. Gotujemy wodę w garnku po czym do wrzątku wkładamy ziemniaki i gotujemy przez 4 minuty po czym odsączamy i dajemy im chilę odparować. W między czasie obieramy cebulę i kroimy w ósemki. Ząbki czosnku zgniatamy bez obierania.
Do naczynia żaroodpornego albo blachy do pieczenia wkładamy warzywa, dodajemy białą kiełbasę, skrapiamy wszystko oliwą, solimy, pieprzymy posypujemy suszonym oregano, papryką w proszku i obficie majerankiem poczym mieszamy wszystko dokłądnie. Idealnie było by to teraz zafoliować i wstawic na noc do lodówki, lecz jeśli nie macie tyle czasu można od razu przystąpić do pieczenia.

Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni. Blachę lub też naczynie żaroodporne z naszym daniem przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do rozgrzanego już piekarnika na ok 1 godzinę.
Gdy wszystko się ładnie piecze szykujemy paprykę i pomidory. Paprykę myjemy poczym usuwamy z niej gniazdo nasienne, dzielimy ją na pół i kroimy w cieniutkie paski. Pomidory myjemy, nożem nacinamy skórę na krzyż i zalewamy wrzątkiem. Po minucie odlewamy gorącą wodę i zalewamy je zimna. Wtedy skóra idealnie shhodzi a dzięki nacięciom nie musimy się męczyć z obieraniem. Dzielimy na pół, wykrawamy twarde części a reszte pomidora kroimy w grubą kostkę. Po około 40 minutach pieczenia zdejmujemy folię aluminiową dodajemy paprykę i pomidory lekko mieszając z pozostałymi składnikami po czym wstawiamy na resztę czasu już bez folii aluminiowej.
Takim oto sposobem mamy w jednym naczyniu pełne pyszne danie:) Podajemy z chrzanem bądź sosem chrzanowym albo pyszną świąteczną ćwikłą. Można też podać bez żadnych dodatków i również smakuje wyśmienicie.

glodomorek.com.pl