Zielone puree ziemniaczane
942
1
0
udostępnij
100g
kcal 111,7
białko 2,4
węgl. 12,3
tłuszcz 5,9
cały przepis
kcal 784,3
białko 16,8
węgl. 86,5
tłuszcz 41,5

Zielone puree ziemniaczane

Żółte ziemniaki każdy zna.. ale zielone?


Składniki

Mleko ½ szklanki
Oliwa z oliwek 2 łyżki
Pieprz 1 szczypta
Pietruszka natka 2 szt.
Sól 1 szczypta
Ziemniak 4 szt.
Masło 1 łyżka

Dodaj składnki do lodówki
i wyszukaj podobne przepisy

Przepis

Ziemniaki obieramy i gotujemy metodą standartową czyli tak jak na codzień. W między czasie obrywamy listki natki pietruszki i wkładamy je do moździerza. Ubijamy je i ucieramy. Dosypujemy szczypte soli morskiej gruboziarnistej i znów ucieramy. Dolewamy dwie łyżki oliwy i ucieramy wszystko na gładziutka masę. Gdy ziemniaki będą juz ugotowane odcedzamy je. Zdniatamy tłuczkiem lub widelcem, dodajemy masło oraz mleko i na małym gazie mieszamy wszystko razem. Od razu gdy wchłonie się mleko dodajemy paste z natki i ładnie mieszamy do uzyskania jednolitej barwy. W razie potrzeby solimy i pieprzymy do smaku. Ścieramy odrobine gałki muszkatałowej. Przekładamy do miseczki dekorując natka bądź od razu na talerze by podać wraz z innymi składnikami dania.

glodomorek.com.pl