Porowo ziemniaczana kremowa zupa
763
0
0
udostępnij
100g
kcal 60,7
białko 4,3
węgl. 6,2
tłuszcz 1,8
cały przepis
kcal 1468,9
białko 103
węgl. 148,9
tłuszcz 44,6

Porowo ziemniaczana kremowa zupa

Idealna pora na pora :)


Składniki

Pieprz 1 szczypta
Pietruszka natka 30 g
Sól 1 szczypta
Ziemniak 3 szt.
Por 3 szt.
Gęsta śmietana kremówka 100 ml
Bulion warzywny 1.5 l
Kwaśna śmietana 100 ml

Dodaj składnki do lodówki
i wyszukaj podobne przepisy

Przepis

Wlewamy bulion do garnka. Ziemniaki obieramy i kroimy w drobną kostkę. Pora dzielimy na dwie części. Odcinamy jasną i drobno siekamy. Zieloną płuczemy i również siekamy. Dodajemy warzywa do garnka z bulionem. Doprowadzamy do wrzenia po czym zmniejszamy plomień i gotujemy na wolnym ogniu około 30 minut lub do momentu gdy ziemniaki będą miekkie. Sprawdzamy smak i solimy oraz pieprzymy w razie potrzeby.
Zupę miksujemy w malakserze bądź w garnku za pomocą ręcznego blendera na gładką masę. Dodajemy słodką śmietanę i chwilę jeszcze podgrzewamy by smaki się połączyły. Przelewamy na talerz, dodajemy kleks kwaśnej śmietany i podajemy ozdobione posiekaną natką, szczypiorkiem lub też zblanszowanym porem oraz z grzankami.

glodomorek.com.pl