Krewetki w sosie miodowym
2184
1
0
udostępnij
100g
kcal 225,5
białko 9,2
węgl. 17,7
tłuszcz 13,1
cały przepis
kcal 2350,2
białko 96,3
węgl. 184,1
tłuszcz 136,9

Krewetki w sosie miodowym

Proste i smaczne krewetki (najlepiej Tiger) w słodko kwaśnym sosie z ryżem. Danie dla dwóch osób.


Składniki

Cytryna 1 szt.
Czosnek 2 ząbki
Oliwa z oliwek 90 ml
Krewetki 500 g
Ryż biały 1 szklanka
Masło 40 g
Ocet winny 1 łyżeczka
Miód 2 łyżki
Olej 1 łyżka
Musztarda 1 łyżeczka

Dodaj składnki do lodówki
i wyszukaj podobne przepisy

Przepis

Wsypujemy szklankę ryżu do garnka, wlewamy do niego łyżkę oleju i mieszamy. Gdy poczujemy, że ryż się praży wlewamy do garnka 2,5 szklanki wody i gotujemy pod lekkim przykryciem do czasu aż cała woda wyparuje lub wsiąknie.

Do osobnej miseczki wlewamy 70 ml oliwy z oliwek, dodajemy musztardy, octu winnego(najlepiej białego), miodu oraz wyciskamy 1 ząbek czosnku i łyżeczkę soku z cytryny. Następnie dokładnie mieszamy.

Krewetki (najlepiej Tiger) rozmrażamy, obieramy z ogonków i usuwamy przewód pokarmowy. Na patelni rozgrzewamy masło oraz 20 ml oliwy i wyciskamy ząbek czosnku. Następnie wrzucamy krewetki i smażymy do zeszklenia na mocnym ogniu.

Podajemy krewetki na ryż i polewamy lub maczamy w sosie.