Papryka faszerowana kaszą gryczaną i suszonymi pomidorami
4876
0
0
udostępnij
100g
kcal 116
białko 3,9
węgl. 10,7
tłuszcz 5,8
cały przepis
kcal 5229,9
białko 178
węgl. 481
tłuszcz 262

Papryka faszerowana kaszą gryczaną i suszonymi pomidorami

Z dużym akcentem tymianku


Składniki

Pomidory 5 szt.
Cebula 1 szt.
Czosnek 3 ząbki
Oliwa lub olej z pomidorów 150 ml
Papryka 2 kg
Pieprz 1 łyżka
Sól 1 łyżeczka
Suszone pomidory 500 g
Kasza gryczana 300 g
Ser feta 100 g
Tłusty twaróg 250 g
Tymianek mały pęczek 1 szt.

Dodaj składnki do lodówki
i wyszukaj podobne przepisy

Przepis

Przepisów na faszerowane papryki, cukinie, bakłażany etc. jest już w internecie tysiące. Nie ma co się dziwić - trudno takie potrawy spieprzyć.

Na początku miałem w głowie przepis na faszerowane cukinie z dodatkiem kurek. Podpatrzony na fenomenalnym white-plate, jednak w lidlu okazało się, że papryka i suszone pomidory mają taką cenę, że grzechem byłoby nie skorzystać. Tym sposobem z oryginalnego przepisu została jedynie idea faszerowania, kasza gryczana i towarzystwo sosu pomidorowego.

Papryka faszerowana kaszą gryczaną i suszonymi pomidorami

Składniki (6 porcji):
6 dużych papryk (około 2 kg)
300 g kaszy gryczanej
500 g suszonych pomidorów
250 g tłustego twarogu
100 g sera typu feta do posypania
1 średnia cebula
3 ząbki czosnku
łyżka pieprzu
łyżeczka soli
150 ml oliwy z oliwek (lub oleju z pomidorów)
mały pęczek tymianku

Sos:
5 średnich pomidorów
łyżka siekanego tymianku
szczypta soli i pieprzu

Paprykę myjemy, przekrajamy na górze usuwając gniazda nasienne. Na odrobinie oliwy szklimy cebulę. Kaszę gotujemy odrobinę krócej niż zaleca przepis na opakowaniu. Suszone pomidory siekamy. Twarów rozdrabniamy. Gdy mamy już wszystkie składniki, mieszamy je razem i doprawiamy pieprzem, solą, czosnkiem i posiekanym tymiankiem. Dodajemy około 100 ml oliwy. Faszerujemy warzywa smarując je na górze pozostałą ilością oliwy.

Na spodzie naczynia żaroodpornego układamy posiekane, obrane ze skórki pomidory, doprawione tymiankiem i przyprawami. Dodajemy 100 ml. wody. Na to ustawiamy naszą paprykę.

Pieczemy w nagrzanym do 180 st. piekarniku do czasu, gdy warzywa staną się miękkie. Od czasu do czasu polewamy pomidorami ze spodu naczynia.

Podajmy polane pomidorami, posypane serem typu feta i doprawione świeżym tymiankiem.

zrondla.blogspot.com