Kurczak po wietnamsku
4007
0
0
udostępnij
100g
kcal 186,7
białko 12
węgl. 21
tłuszcz 6,4
cały przepis
kcal 1019,5
białko 65,4
węgl. 114,9
tłuszcz 35,1

Kurczak po wietnamsku

Kurczak w stylu wietnamskim czyli słodko-ostry.


Składniki

Cebula 1 szt.
Czosnek 1 ząbek
Kurczak filet 250 g
Ryż biały 100 g
Olej 2 łyżki
Sos sojowy 20 ml
Papryka ostra 1 łyżeczka
Papryka słodka 1 łyżeczka
Cukier 1 łyżka
Chili 1 łyżeczka

Dodaj składnki do lodówki
i wyszukaj podobne przepisy

Przepis

Kurczaka pokroić w kostkę o boku 1,5 cm. Należy go potem wrzucić do miski razem z paprykami i zmiażdżonym ząbkiem czosnku.
Cukier należy wrzucić na patelnię/wok i smażyć na dużym ogniu aż zrobi się z niego karmel. Gdy to nastąpi, dolać wody i rozmieszać karmel tak, aby się rozpuścił. Wtedy dodać kurczaka i smażyć na dużym ogniu około 3 minut.
W między czasie podsmażyć cebulę na oleju. Gdy kurczak się usmaży, dodać do niego cebulę i sos sojowy. Całość dusić około 2 minut. Podawać z ryżem.