Zapiekanka ryżowa z warzywami
1351
1
0
udostępnij
100g
kcal 81,9
białko 3,3
węgl. 12,5
tłuszcz 1,7
cały przepis
kcal 2445
białko 98,2
węgl. 371,8
tłuszcz 52

Zapiekanka ryżowa z warzywami

Kolorowa i smaczna dla wszystkich których dzień bez warzyw to dzień stracony :)


Składniki

Cebula 1 szt.
Czosnek 3 ząbki
Marchewka 1 szt.
Oliwa 3 łyżki
Papryka czerwona 1 szt.
Pieczarki 200 g
Pieprz 1 szczypta
Sól 4 szczypty
Pomidory w puszcze 1 szt.
Kalafior 1 szt.
Ryż brązowy 300 g
Chilli 2 szczypty
Bazylia świeża 1 łyżka
Fasola czerwona puszka 1 szt.
Szpinak mrożony 300 g

Dodaj składnki do lodówki
i wyszukaj podobne przepisy

Przepis

Ryż gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, następnie odstawiamy, żeby wystygł. Kalafiora gotujemy ok 5 minut i także odstawiamy do ostygnięcia. Cebulę kroimy w kostkę, pieczarki większe kawałki, dusimy na 2 łyżkach rozgrzanej oliwy, po ok 3 minutach dorzucamy paprykę pokrojoną w kostkę, dorzucamy szczyptę soli i dusimy kolejne 3 minuty; przekładamy do talerza i odstawiany do przestudzenia. Na tą samą patelnie wrzucamy pomidory z puszki, marchewkę startą na małych oczkach, a gdy sos z pomidorów w większości wyparuje dorzucamy dobrze opłukaną fasolę, liście bazylii i szczyptę soli, po ok 3 minutach przekładamy na talerz i odstawiamy do przestudzenia. Opłukujemy patelnię, a następnie smażymy na niej szpinak z drobno posiekanym czosnkiem i szczyptą soli. Ryż doprawimy chilli, solą i pieprzem. Natłuszczamy oliwą naczynie żaroodporne i wykładamy na spód warstwę ryżu, cebulę z pieczarkami i papryką, kolejną warstwę ryżu, pomidory z fasolą, znów ryż, szpinak, a na nim układamy kalafiora, którego delikatnie smarujemy małą ilością oliwy. Zapiekankę pieczemy ok 30 minut w temp 180 stopniach,
Smacznego!