Pierogi z truskawkami
968
0
0
udostępnij
100g
kcal 216,3
białko 4,5
węgl. 40,1
tłuszcz 3,9
cały przepis
kcal 3255,1
białko 67,9
węgl. 603
tłuszcz 58,7

Pierogi z truskawkami

Przepyszne pierożki z truskawkami.


Składniki

Sól 1 łyżeczka
Truskawki ½ kg
Mąka 3.5 szklanki
Olej 4 łyżki
Cukier 3 łyżki
Gorąca woda 1 szklanka

Dodaj składnki do lodówki
i wyszukaj podobne przepisy

Przepis

Truskawki myjemy, suszymy, kroimy na kawałki; mieszamy je z cukrem i odstawiamy.
Ciasto:
Przesiewamy 3 szklanki mąki do miski i powoli mieszamy ją z gorącą wodą (do mieszania używamy widelca) i 3 łyżkami oleju. Stolnicę posypujemy mąką i wykładamy na nią masę, gdy przestygnie, starannie ją zagniatamy do uzyskania elastycznego i gładkiego ciasta, które nie lepi się do rąk. Jeżeli okaże się za rzadkie, podsypujemy je mąką, jeżeli za gęste dolej trochę wody. Gotowe ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 10 minut.

Nastawiamy duży garnek wody z dodatkiem łyżeczki soli i łyżki oleju.

Stolnicę prószymy mąką i wykładamy na nią część ciasta (drugą trzymamy pod ściereczką, żeby nie wyschło). Wałek posypujemy mąką i wałkujemy ciasto. Jeżeli będzie przyklejało się do wałka delikatnie przecieramy je mąką, jeżeli zauważymy, że przykleja się do stolnicy podsypujemy je mąką. Gdy ciasto będzie cieniutkie, używamy szklanki do wycięcia krążków. Uważnie lepimy pierogi i układamy je na oprószoną mąką tackę. To samo robimy z drugą częścią ciasta.
Pierogi delikatnie wkładamy do wrzącej wody ( jeżeli używamy garnka na ok 4 litry wody powinny nam się w nim zmieścić pierogi z jednej części ciasta). Bardzo ostrożnie je mieszamy co jakiś czas. Gdy wszystkie wypłyną, gotujemy je jeszcze przez 3 minuty. Delikatnie wykładamy je na półmisek.
Pierogi podawać możemy polane jogurtem i oprószone cukrem,
Smacznego!