Jajka sadzone z warzywami
1121
1
0
udostępnij
100g
kcal 61,9
białko 2,8
węgl. 7,7
tłuszcz 2,2
cały przepis
kcal 772,4
białko 35,5
węgl. 95,6
tłuszcz 27,8

Jajka sadzone z warzywami

Szybki i zdrowy pomysł na wiosenny obiadek dla 2 osób.


Składniki

Brokuł ½ szt.
Cebula (mała) ½ szt.
Jajka 2 szt.
Marchewka 2 szt.
Ogórek zielony 1 szt.
Pieprz 1 szczypta
Sól 2 szczypty
Ziemniaki 250 g
Fasolka szparagowa 200 g
Jogurt naturalny 0% 2 łyżki
Olej 1 łyżka

Dodaj składnki do lodówki
i wyszukaj podobne przepisy

Przepis

Ziemniaki myjemy, obieramy i wrzucamy do garnka, po około 20 minutach powinny być gotowe.

Ogórka obieramy i kroimy na talarki, dodajemy do niego pokrojoną drobno cebulkę, szczyptę soli i pieprz i mieszamy z jogurtem.

Nastawiamy trzy garnki z wodą.

Po około 10 minutach od nastawienia ziemniaków płuczemy fasolkę, odkrawamy końce i wrzucamy ją do gotującej się wody.
Myjemy brokuła, dzielimy go na różyczki i także wrzucamy go do gotującej się wody.
Marchewkę myjemy, obieramy, kroimy na większe kawałki i wrzucamy do gotującej się wody.

Rozgrzewamy olej na patelni, rozbijamy na nią jajka, solimy je i zarumieniamy wedle uznania. Odcedzamy warzywa, wykładamy je na talerze, dodajemy jajka, mizerię i gotowe,
Smacznego!