Smażony łosoś z ryżem i  warzywami
4238
0
0
udostępnij
100g
kcal 125,4
białko 7,7
węgl. 12,1
tłuszcz 5,2
cały przepis
kcal 1650,8
białko 101,7
węgl. 159,4
tłuszcz 68,1

Smażony łosoś z ryżem i  warzywami

Bardzo prosty i bardzo smaczny przepis.


Składniki

Cytryna 1 łyżeczka
Brokuł 1 szt.
Marchew 2 szt.
Oliwa z oliwek 3 łyżki
Sól 1 szczypta
Fasola szparagowa 100 g
Ryż biały 150 g
Łosoś dzwonko 350 g
Rozmaryn 1 łyżeczka

Dodaj składnki do lodówki
i wyszukaj podobne przepisy

Przepis

Przygotuj marynatę:
oliwę wymieszaj z solą, rozmarynem i sokiem z cytryny.
Łososia opłucz, osusz i włóż go do marynaty. Przykryj i odstaw na ok 15 minut.
W tym czasie przygotuj ryż:
powinien być sypki, więc trzymaj się zasady zachowania proporcji 1:2, czyli jeśli chcesz ugotować szklankę ryżu to przygotuj dwie szklanki wody. Zanim wrzucisz ryż do wrzącej wody podpraż go na dobrze rozgrzanej patelni. Dodaj soli według uznania i gotuj pod przykryciem na małym ogniu mieszając co jakiś czas. Kiedy w garnku nie będzie już wody zdejmij go z ognia. Garnek możesz zawinąć w koc.
W momencie gdy gotujesz ryż zajmij się także warzywami:
zieloną fasolkę szparagową opłucz i wrzuć do wrzącej osolonej wody, przykryj i gotuj ok 10 minut;
brokuła opłucz, pokrój na kawałki i tak samo jak fasolkę wrzuć do osolonej wrzącej wody, przykryj i gotuj ok 12 minut;
marchew obierz, umyj i pokrój na centymetrowe krążki wrzuć do wrzącej osolonej wody, gotuj ok 10 minut pod przykrywką.
Kiedy ryż będzie czekał już w kocyku, a warzywa będą "dochodzić" bierz się za smażenie łososia. Zamarynowane uprzednio kawałki ryby połóż na rozgrzanej patelni, po ok 3 minutach obróć je i smaż jeszcze 3 minuty gdy będą już zarumienione delikatnie wyłóż je na talerz, dodaj warzywa i ryż,
Smacznego :)