Sałatka z pieczonym camembert
1993
2
0
udostępnij
100g
kcal 112,5
białko 3,2
węgl. 2,4
tłuszcz 10
cały przepis
kcal 358,3
białko 10,1
węgl. 7,8
tłuszcz 32

Sałatka z pieczonym camembert

Świeża roszponka, pachnący pomidor i zapieczony, rozpływający się camembert


Składniki

Pomidor ½ szt.
Jajko (małe) 1 szt.
Ogórek (długi) ½ szt.
Oliwa z oliwek 2 łyżki
Pieprz 1 szczypta
Sól 1 szczypta
Ser camembert 1 szt.
Zielona czubryca 1 szczypta
Roszponka 50 g

Dodaj składnki do lodówki
i wyszukaj podobne przepisy

Przepis

1 porcja

Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni.
Pomidor pokroić na cząstki, ogórek na kawałki, roszponkę umyć i osuszyć.
Z sera delikatnie odciąć górną warstwę porostu pleśniowego. Łyżeczką ostrożnie (aby nie uszkodzić brzegów serka) wykroić tyle sera z wnętrza, aby zrobić miejsce dla wbitego jajka. Ser umieścić w naczyniu żaroodpornym, powstały w serze "krater" posypać ziołami, wbić w niego jajo i piec w piekarniku ok 10-15 minut (dopóki jajko się odpowiednio nie zetnie).
Na talerzu ułożyć sałatę, na nią upieczony ser, obok pomidory i ogórki. Jajko przyprawić solą i pieprzem - do smaku. Wszystko delikatnie skropić oliwą.
Smacznego :-)