Pasztet soczewicowy
832
1
0
udostępnij
100g
kcal 69,2
białko 7,5
węgl. 16,4
tłuszcz 2,4
cały przepis
kcal 862
białko 93,6
węgl. 204,6
tłuszcz 29,3

Pasztet soczewicowy

Pycha do kanapek i nie tylko


Składniki

Jajka 2 szt.
Kurkuma ½ łyżeczki
Marchew 1 szt.
Pieczarki 5 szt.
Pieprz ½ łyżeczki
Natka pietruszki (pęczek) 1 szt.
Sól 1 łyżeczka
Szpinak 200 g
Ziemniaki 3 szt.
Płatki owsiane 3 łyżki
Margaryna 1 łyżeczka
Majeranek ½ łyżeczki
Chili ½ łyżeczki
Bułka tarta 1 łyżeczka
Soczewica zielona 1 szklanka
Pestki z dynii 1 łyżeczka
Nasiona słonecznika 1 łyżeczka

Dodaj składnki do lodówki
i wyszukaj podobne przepisy

Przepis

Soczewicę namaczamy, obieramy ziemniaki i je nastawiamy, marchewkę i pieczarki ścieramy na dużych oczkach tarki, zalewamy delikatnie wodą i stawiamy na ogień do momentu wrzenia wody, następnie odcedzamy. Soczewicę wrzucamy do zimnej wody, przygotowywujemy sobie w tym samym czasie garnek z wrzącą wodą, i gdy soczewica wrze odcedzamy ją i wrzucamy do wcześniej przygotowanej wrzącej wody, gotujemy ją przez około 10 minut. Pestki i płatki owsiane prażymy. Szpinak przesmażamy na patelni i odlewamy wodę. Ziemniaki ugniatamy i dorzucamy do nich ugotowaną soczewicę którą także trochę ugniatamy, dodajemy do tego pieczarki i marchewkę, pestki i płatki, kurkumę, chilli, sól, pieprz, majeranek, posiekaną natkę pietruszki, szpinak, żółtka. Białka ubijamy na sztywno i delikatnie mieszamy z powstała masą. Przygotowywujemy formę, smarujemy ją margaryną i posypujemy bułką tartą, wylewamy do niej masę. Pieczemy przez ok 40 minut w 180 stopniach,
Smacznego!