Szpinakowe roladki z kurczaka
1032
2
0
udostępnij
100g
kcal 131,1
białko 9,3
węgl. 4
tłuszcz 8,7
cały przepis
kcal 1503,8
białko 106,2
węgl. 45,9
tłuszcz 99,3

Szpinakowe roladki z kurczaka

Szpinak i gorgonzola owinięte kurczaniem, fajnie się uzupełniają smakowo.


Składniki

Skórka z cytryny 1 łyżeczka
Czosnek 4 ząbki
Pierś z kurczaka 1 szt.
Oliwa z oliwek 2 łyżki
świeży szpinak 500 g
Ser gorgonzola 150 g
Martini 50 ml
Winegret 100 ml

Dodaj składnki do lodówki
i wyszukaj podobne przepisy

Przepis

Pierś z kurczaka pokroić na dosyć cienkie kotlety, delikatnie rozbić, posypać pieprzem i minimalną ilością soli (ser jest dosyć słony, ja mięsa już właściwie nie soliłam wobec tego) i natrzeć czosnkiem z jednej strony. Na czosnku ułożyć liście szpinaku i małe kawałki sera, zawinąć ściśle i spiąć wykałaczką. Mi z 1 piersi kurczaka wyszło 7 roladek. Naczynie żaroodporne posmarować oliwą i układać przygotowane roladki, od góry także posmarować oliwą. Zapiekać w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni ok. 30 minut, szczelnie przykryte. Resztę szpinaku zmieszać z sosem winegret i posypać skórką otartą z cytryny. Gotowe roladki porozkładać na talerze (dla urozmaicenia można jedną pokroić w grube plastry) i polać wytworzonym podczas pieczenia sosem. Jeśli danie podajemy z ryżem, można je polać sosem serowym. Kawałek gorgonzoli rozpuszczamy na małej patelni, dolewamy sos z pieczenia oraz 50 ml białego wytrawnego Martini. Trzymamy na ogniu ok. 10 minut aż alkohol odparuje a sos trochę się zredukuje. Smacznego.