Cebularze
1620
1
0
udostępnij
100g
kcal 183,8
białko 5,8
węgl. 27,6
tłuszcz 5,1
cały przepis
kcal 2312,7
białko 73,5
węgl. 346,9
tłuszcz 63,7

Cebularze

Pyszne i idealne na przekąskę


Składniki

Cebula 4 szt.
Jajka 3 szt.
Mleko 150 ml
Pieprz ½ łyżeczki
Sól ½ łyżeczki
Mąka 2 szklanki
Margaryna 1 łyżka
Olej 3 łyżki
Cukier 1 szczypta
Chilli 1 szczypta
Drożdże 25 g

Dodaj składnki do lodówki
i wyszukaj podobne przepisy

Przepis

Drożdżę mieszamy z 2 łyżkami ciepłego mleka i cukrem, odstawiamy do odrośnięcia.
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy do niej 2 żółtka i uprzednio połączony olej z roztopioną margaryną i resztą ciepłego mleka. Na koniec dodajemy drożdże i "ugniatamy" ciasto to uzyskania jednolitej masy (jeżeli ciasto będzie zbyt twarde dodajemy trochę ciepłego mleka i odrobinę oleju, jeżeli zbyt rzadkie - mąki). Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do odrośnięcia.
Cebulę obieramy i kroimy w piórka, dusimy ją na około łyżce oleju, aż do miękkości. Podczas "duszenia" do cebuli dodajemy sól, pieprz i chilli. Studzimy.
Ciasto ponownie "ugniatamy" i formujemy z niego małe okrągłe placuszki, które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, delikatnie nakłuwamy je widelcem i pozostawiamy do wyrośnięcia na około 5 minut.
Placuszki smarujemy roztrzepanym jajkiem i układamy na nich w dużej ilości cebulę.
Cebularze pieczemy w 180 stopniach przez 30 minut,
Smacznego!