Zupa meksykańska
1014
0
0
udostępnij
100g
kcal 60,5
białko 4,4
węgl. 10,5
tłuszcz 1,5
cały przepis
kcal 1060,3
białko 77,4
węgl. 184
tłuszcz 25,8

Zupa meksykańska

Ostra i mocno warzywna.


Składniki

Cebula 1 szt.
Czosnek 3 ząbki
Papryka czerwona 1 szt.
Pieprz 1 szczypta
Sól 1 szczypta
Pomidory w kawałkach puszka 1 szt.
Kukurydza puszka 1 szt.
Olej 1 łyżka
Papryka słodka ½ łyżeczki
Chilli 1 szczypta
Kostka rosołowa 1 szt.
Papryka zielona 1 szt.
Papryka biała 1 szt.
Soczewica ½ szklanki
Fasola czerwona puszka 1 szt.

Dodaj składnki do lodówki
i wyszukaj podobne przepisy

Przepis

Gotujemy około 3 szklanki wody z kostką rosołową.
Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę. Rozgrzewamy olej na patelni, wrzucamy na nią przygotowane warzywa, smażymy je na małym ogniu. Papryki myjemy, kroimy w kostkę i dorzucamy na patelnie, podsmażamy przez około 5 minut, mieszając od czasu do czasu, pilnując, żeby nic się nie przypaliło. Do gotującej się wody wrzucamy pomidory i warzywa z patelni.

Teraz zajmujemy się soczewicą, uprzednio ją namaczając (wystarczy 5 minut), wrzucamy ją go garnka z zimną wodą, w tym samym czasie nastawiamy kolejny garnek z wodą. Gdy woda z soczewicą będzie się gotować, odcedzamy ją i przerzucamy do drugiego garnka z wrzącą wodą, gotujemy jeszcze przez około 10 minut. Po tym czasie odcedzamy ją i dorzucamy do naszej zupy.

Do zupy dodajemy fasolę i kukurydzę, jeżeli okaże się za gęsta dodajemy jeszcze wody. Na koniec doprawiamy zupę przyprawami,
Smacznego!