Ciasto śliwkowe korzenne
773
1
0
udostępnij
100g
kcal 189,1
białko 6,3
węgl. 33,8
tłuszcz 3,6
cały przepis
kcal 2943,7
białko 97,5
węgl. 526,8
tłuszcz 56,2

Ciasto śliwkowe korzenne

Pięknie pachnie i świetnie smakuje.


Składniki

Banan 1 szt.
Jajka 4 szt.
Sól 1 szczypta
śliwki 400 g
Rodzynki 2 łyżki
Mąka 2 szklanki
Otręby żytnie 3 łyżki
Margaryna (do wysmarowania formy) 1 łyżeczka
Miód 1 łyżka
Cynamon 1 łyżeczka
Cukier 4 łyżki
Cukier wanilinowy 1 szt.
Imbir 1 łyżeczka
żurawina suszona 2 łyżki
Proszek do pieczenia ½ łyżeczki
Bułka tarta (do oprószenia formy) 3 łyżki
Soda oczyszczona 1 szczypta
Zarodki pszenne 2 łyżki
Gałka muszkatołowa ½ łyżeczki

Dodaj składnki do lodówki
i wyszukaj podobne przepisy

Przepis

Żurawinę i rodzynki namaczamy w ciepłej wodzie.

Margarynę wraz z cukrem i miodem rozpuszczamy na małym ogniu, następnie odstawiamy ją do wystygnięcia (możemy wsadzić garnek do zimnej wody, aby przyśpieszyć ten proces).

Mąkę przesiewamy przez sito do miski, dodajemy do niej proszek do pieczenia, sodę, cynamon, imbir, gałkę muszkatołową, zarodki, otręby. Wszystko delikatnie mieszamy.

Jajka rozdzielamy na żółtka i białka.

Żółtka mieszamy dokładnie z cukrem wanilinowym, bardzo drobno pokrojonym bananem i wystudzoną margaryną.

Śliwki płuczemy, część z nich kroimy w drobną kostkę, pozostałe na połówki.

Żurawinę i rodzynki odsączamy, wykładamy na ręcznik papierowy, delikatnie suszymy, następnie łączymy je ze śliwkami pokrojonymi w kostkę i oprószamy mąką, mieszamy i dorzucamy do miski z mąką.

Blachę do pieczenia (wymiary mojej to 29x16) smarujemy margaryną i obsypujemy bułką tartą.

Białka z dodatkiem soli ubijamy na sztywną pianę.

Żółtka dodajemy do mąki i mieszamy dokładnie do uzyskania jednolitej masy, następnie dodajemy do niej białka i delikatnie mieszamy. Powstałą masę wykładamy do blachy.

Śliwki pokrojone na połówki wykładamy na wierzch placka przecięciami do góry.

Placek pieczemy przez 50-60 minut w temp 180 stopni,

Smacznego!