Gołąbki z kaszą gryczaną
1656
0
0
udostępnij
100g
kcal 96,5
białko 4,5
węgl. 11,6
tłuszcz 2,9
cały przepis
kcal 1233,2
białko 57,8
węgl. 148,8
tłuszcz 37,4

Gołąbki z kaszą gryczaną

Przepis na ok 7 pysznych gołąbków.


Składniki

Kapusta biała (liście) 250 g
Cebula duża 1 szt.
Chili ½ łyżeczki
Pieczarki 200 g
Pieprz ½ łyżeczki
Sól ½ łyżeczki
Kasza gryczana 100 g
Przecier pomidorowy 70 g
Olej 2 łyżki
Kostka rosołowa 1 szt.
Papryka biała 1 szt.
Fasola czerwona puszka 1 szt.

Dodaj składnki do lodówki
i wyszukaj podobne przepisy

Przepis

Gotujemy kaszę gryczaną według instrukcji na opakowaniu.

Liście kapusty wrzucamy na wrzącą wodę i gotujemy ok 7 minut.

Cebulę kroimy w kostkę wrzucamy na rozgrzany olej, dorzucamy do niej pieczarki pokrojone w talarki. Smażymy do momentu wyparowania wody z pieczarek.

Fasolę czerwoną płuczemy, a następnie wrzucamy do miski i miażdżymy.

Przestudzoną kaszę dorzucamy do miski z fasolą. Dodajemy do niej również cebulę z pieczarkami.

Masę solimy i pieprzymy do smaku, dodajemy chili według uznania.


Sos:
W mniej więcej trzech szklankach gotującej się wody rozpuszczamy kostkę rosołową. Dodajemy przecier i pokrojoną, przesmażoną paprykę, doprowadzamy do wrzenia. Sos doprawiamy chili.


Zawijamy gołąbki i układamy je w naczyniu żaroodpornym wyłożonym liśćmi kapusty i przykrywamy je również liśćmi kapusty. Zalewamy je sosem i pieczemy przez 1,5 h w temp 180 stopni,

Smacznego!