Kotleciki z kapustą i soczewicą
917
2
0
udostępnij
100g
kcal 45,5
białko 3,4
węgl. 7,8
tłuszcz 2
cały przepis
kcal 1483,7
białko 112,1
węgl. 255,1
tłuszcz 65,1

Kotleciki z kapustą i soczewicą

Idealny przepis dla smakoszy kapusty :)


Składniki

Kapusta biała ½ szt.
Cebula 1 szt.
Jajko 2 szt.
Marchew 1 szt.
Pieczarki 200 g
Pieprz ½ łyżeczki
Sól ½ łyżeczki
Mąka 3 łyżki
Przecier pomidorowy 3 łyżki
Olej 3 łyżki
Chili ½ łyżeczki
Kostka rosołowa 1 szt.
Bułka tarta 3 łyżki
Papryka biała 1 szt.
Soczewica 1 szklanka

Dodaj składnki do lodówki
i wyszukaj podobne przepisy

Przepis

Soczewicę zalewamy wodą i odstawiamy na około 7 minut, aż napęcznieje. Następnie odcedzamy ją i wrzucamy do garnka z zimną wodą, gotujemy ją. W tym czasie nastawiamy drugi garnek z wodą. Gdy woda w której gotuje się soczewica będzie wrzeć, odcedzamy ją i wrzucamy do garnka z już gotującą się wodą (który nastawiliśmy wcześniej). Soczewicę gotujemy ok 10 minut a następnie odcedzamy i odstawiamy do ostudzenia.

Kapustę szatkujemy, marchew ucieramy na małych oczkach tarki. Tak przygotowane warzywa wrzucamy na suchą, dobrze rozgrzaną patelnię i mieszając smażymy przez chwilę na małym ogniu (ok 5 minut), następnie wrzucamy je do miski i odstawiamy do wystygnięcia.

Cebulę kroimy w kostkę i wraz z pokrojonymi w cieniutkie talarki pieczarkami smażymy na bardzo małej ilości oleju, do momentu wyparowania wody z patelni.

Soczewicę dokładnie miażdżymy dodajemy do niej kapustę z marchwią i cebulę z pieczarkami, jajka, wszystko mieszamy ze sobą i doprawiamy do smaku.

Sos:
Paprykę kroimy drobno i smażymy na małej ilości oleju przez około 3 minuty. Wrzucamy ją do gotującej się wody dodajemy przecier pomidorowy i kostkę rosołową, doprawiamy do smaku i gotujemy na bardzo małym ogniu.


Z masy formujemy małe kotleciki (jeżeli masa jest za \"mokra\" wyciskamy z niej wodę), obtaczamy je w mące i bułce tartej. Zarumieniamy je z każdej strony na rozgrzanym oleju i przekładamy do garnka, gdy wszystkie będą gotowe, zalewamy je sosem i dusimy pod przykryciem na bardzo małym ogniu przez około 30 minut,

Smacznego!