Pierożki z soczewicą i pieczarkami
1440
1
0
udostępnij
100g
kcal 253,7
białko 8,2
węgl. 31,4
tłuszcz 14,1
cały przepis
kcal 1908,7
białko 61,5
węgl. 236,3
tłuszcz 106,3

Pierożki z soczewicą i pieczarkami

Zdrowo nadziane sakiewki :) (przepis na około 20 sztuk)


Składniki

Cebula ½ szt.
Pieczarki 100 g
Pieprz 3 szczypty
Sól 1.5 łyżeczki
Mąka pszenna 1 szklanka
Otręby żytnie 3 łyżki
Olej 7 łyżek
Sos sojowy 1 łyżka
Majeranek ½ łyżeczki
Chili 3 szczypty
Gorąca woda ½ szklanki
Imbir 3 szczypty
Soczewica ½ szklanki
Zarodki pszenne 2 łyżki

Dodaj składnki do lodówki
i wyszukaj podobne przepisy

Przepis

Ciasto:
Mąkę, otręby i zarodki przesiewamy przez sito. Dodajemy 3 łyżki oleju, 0.5 łyżeczki soli i mieszamy z gorącą wodą (widelcem), następnie ugniatamy ciasto do powstania jednolitej masy. Ciasto wkładamy do woreczka i wrzucamy do lodówki na 15 minut.

Farsz:
Soczewicę (najlepiej zalaną wodą, aby spęczniała, przed zrobieniem ciasta) wrzucamy do garnka z zimną wodą i nastawiamy (najlepiej w tym samym czasie nastawić drugi garnek z wodą), gdy woda z soczewicą zacznie wrzeć, odcedzamy ją i wrzucamy do drugiego garnka z już wrzącą wodą, gotujemy jeszcze ok 10 minut pod przykryciem.
Cebulę kroimy w drobną kostkę i wrzucamy na rozgrzany olej ( 2 łyżki), dodajemy pokrojone na kawałeczki pieczarki i całość smażymy do momentu wyparowania wody z pieczarek.
Soczewicę odcedzamy i wrzucamy na patelnie do cebuli i pieczarek, smażymy około 3 minuty mieszając.
Farsz wrzucamy do miski i odstawiamy do ostygnięcia.
Następnie dodajemy do niego sos sojowy, imbir, sól, pieprz, chili i majeranek, dokładnie mieszamy.

Przygotowywanie sakiewek (lub pierożków):
Ciasto rozwałkowujemy dość cienko (ale nie za cienko, musimy pamiętać, że otręby i zarodki troszkę utrudnią nam lepienie sakiewek).
Kroimy ciasto na kwadraty (im większe tym większe wyjdą sakiewki), na nie nakładamy farsz i lepimy sakiewki (łącząc boki ciasta do góry).

Gotowanie:
Nastawiamy na ogień duży garnek z wodą, z dodatkiem 0.5 łyżeczki soli i 2 łyżek oleju. Gdy woda będzie się gotować ostrożnie wkładamy do niej sakiewki, delikatnie mieszamy je od czasu do czasu. Kiedy wszystkie wypłyną na wierzch, gotujemy je jeszcze przez 4 minuty. Ostrożnie wykładamy je na talerz i gotowe,

Smacznego!