Tajski wraps w sałacie
1004
0
0
udostępnij
100g
kcal 78,4
białko 7,1
węgl. 4,8
tłuszcz 3,5
cały przepis
kcal 2293,4
białko 208,8
węgl. 141,1
tłuszcz 101,7

Tajski wraps w sałacie

Mięsno-warzywny nadzień w liściach lodowej sałaty, może być przystawką lub pełnym daniem. Świetnie wygląda i smakuje.


Składniki

Papryka chili 1 szt.
Czosnek 3 ząbki
Kurczak filet 500 g
Jaja 1 szt.
Marchew 1 szt.
Kapusta czerwona ¼ szt.
Sałata lodowa 1 szt.
Olej 3 łyżki
Sos sojowy 2 łyżki
Sos ostrygowy 1 łyżka
Szczypiorek 3 szt.
Cukier ½ łyżeczki
Imbir 50 g
Limonka 2 łyżki
Sos rybny 1 łyżka
Kiełki fasoli 1 szklanka
Grzyby shiitake 5 szt.
Szalotka 2 szt.
Bazylia liście 10 szt.

Dodaj składnki do lodówki
i wyszukaj podobne przepisy

Przepis

Przygotowanie:

Pierś z kurczaka wrzucić do gotującej się wody i gotować aż wewnętrzne włókna będą białe. Po ugotowaniu pierś rozedrzeć na kawałki.

Ostrą papryczkę, szalotki, czosnek i imbir drobno posiekać lub zetrzeć na tarce.

Marchewkę i pieczarki pokroić w cienkie plasterki albo zetrzeć na tarce.

Cebulki i kapuste posiekać tak aby uzyskać podłużne kawałki.


Smażenie: (samo smażenie powinno trwać ~5 minut)

Na dużą rozgrzaną patelnie wlać olej. Najlepiej utrzymywać duży ogień na palniku podczas całego smażenia i intensywnie mieszać.
Na gorący olej wrzucić imbir, czosnek i ostrą papryczkę.
Po uwolnieniu intensywnego zapachu dorzucić kurczaka, grzyby, marchewkę, kapustę, cebulki, sok z limonki (2 łyżki), wszystkie sosy i cukier.
Po minucie odsuń zawartość patelni na jeden bok, rozbij jajko na patelnie i zmieszaj z resztą składników.
Dodaj kiełki fasoli.
Po chwili zdejmij z ognia i sprawdź czy danie jest wystarczająco słone, jeśli nie dodaj więcej sosu rybnego.

Podanie:
Odkrój końcówkę sałaty lodowej aby liście łatwiej odchodziły.
Ułóż z całych liści sałaty wrapsa lub 'półmisek' i nadziewaj go farszem z patelni.
Posyp posiekaną świeżą bazylią dla ozdoby.