Fasolka po bretońsku
908
0
0
udostępnij
100g
kcal 78,6
białko 3,5
węgl. 7,4
tłuszcz 3,3
cały przepis
kcal 1418,4
białko 63
węgl. 132,9
tłuszcz 59,2

Fasolka po bretońsku

Odmieniona o dodatek fasolki czerwonej, rodzynek i papryki, bardzo smaczna.


Składniki

Pomidory 4 szt.
Cebula 1 szt.
Czosnek 2 ząbki
Papryka czerwona (mała) 1 szt.
Pieprz ½ łyżeczki
Pietruszka suszona ½ łyżeczki
Sól ½ łyżeczki
Boczek wędzony 100 g
Groch jaś ½ szklanki
Rodzynki 2 łyżki
Liść laurowy 2 szt.
Majeranek ½ łyżeczki
Chili 3 szczypty
Kostka rosołowa ½ szt.
Ziele angielskie 2 szt.
Fasola czerwona puszka 1 szt.

Dodaj składnki do lodówki
i wyszukaj podobne przepisy

Przepis

Groch zalewamy wodą, pozostawiamy na całą noc, aby napęczniał.

Groch doprawiamy liściem laurowym, zielem angielskim i czosnkiem gotujemy przez godzinę. W razie potrzeby dolewamy wody lub odlewamy.

Pomidory kroimy w kostkę (możemy też użyć pomidorów z puszki), a następnie smażymy wraz z papryką (także pokrojoną w kostkę) na rozgrzanej patelni. Po około 4 minutach dodajemy je do grochu i gotujemy na małym ogniu.

Fasolę płuczemy, część miażdżymy, resztę pozostawiamy w całości. Dorzucamy do garnka.

Dorzucamy przyprawy, połowę kostki rosołowej i rodzynki.

Boczek kroimy w kostkę i wrzucamy go na rozgrzaną patelnie. Cebulę kroimy i dodajemy do boczku. Smażymy przez kilka minut, mieszając. Następnie dodajemy do garnka.

Gotujemy jeszcze przez 10 minut.

Podajemy z chlebem,
Smacznego !