Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów
771
0
0
udostępnij
100g
kcal 41,7
białko 3,3
węgl. 2,9
tłuszcz 1,5
cały przepis
kcal 858
białko 67,2
węgl. 58,7
tłuszcz 31,8

Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów

Przepis na zupę pomidorową ze świeżych pomidorów. Pomysł na obiad dla każdego.


Składniki

Pomidory 1 kg
Bazylia 1 szczypta
Opakowanie makaronu 1 szt.
śmietana 12% 3 łyżki
Masło 1 łyżka
Bulion 1 l

Dodaj składnki do lodówki
i wyszukaj podobne przepisy

Przepis

Podstawą zupy pomidorowej będzie bulion, który możemy ugotować na jakimś mięsie bądź ograniczyć się do samych warzyw. Wybór należy do Was :). Przygotowanie bulionu jest bardzo proste. Do garnka wrzucamy mięso i warzywa – marchewka, pietruszka, por, seler, cebulę, liście lubczyku. Dobór warzyw zależy w zasadzie od Waszych upodobań. Wszystko zalewamy zimną wodą i gotujemy. Nie dodajemy żadnych przypraw. Bulion powinien być doprawiany dopiero pod koniec gotowania.

Po ugotowaniu bulion przecedzamy i w ten sposób mamy bazę do zupy. Zanim dodamy do niej świeże pomidory musimy je przetrzeć. To dość pracochłonne ale warto. Na początek pozbywamy się skórki. Aby było łatwiej umyte pomidory nacinamy na górnej i dolnej części i zalewamy wrzątkiem. Dzięki temu skórka odejdzie bez problemu. Następnie kroimy je w większą kostkę. Im mniejsze kawałki tym szybciej się rozgotują i puszczą sok. Pomidory wrzucamy do garnka, dodajemy łyżkę masła i dusimy około 15 minut. Po tym czasie przecieramy je za pomocą sitka, by pozbyć się pestek i uzyskać jednolity przecier.

Do garnka z bulionem wlewamy uzyskany przecier i chwilę gotujemy. Jeśli chcecie do zupy możecie wrzucić też zmiksowane warzywa, które pozostały z bulionu. Ja dodaję także suszoną bazylię, ale możecie dodać też np. świeżą pietruszkę. Pod koniec gotowania dodajemy kilka łyżek śmietany i gotowe :). Ja podaję zupę z drobnym makaronem, ale może być to także wcześniej ugotowany ryż. Smacznego :).