Poznańska sałatka
1368
0
0
udostępnij
100g
kcal 98,9
białko 6,3
węgl. 11,9
tłuszcz 4,2
cały przepis
kcal 1853,3
białko 118
węgl. 222,5
tłuszcz 77,9

Poznańska sałatka

Z czerwoną fasolą i mozzarellą


Składniki

Duży pomidor 1 szt.
Kurczak filet 200 g
Papryka czerwona 1 szt.
Pieprz cytrynowy 1 szczypta
Sól 1 szczypta
Sałata lodowa 1 szt.
Mozzarella 250 g
Olej 2 łyżki
Curry 1 szczypta
Papryka żółta 1 szt.
Listki bazylii 10 g
Puszka czerwonej fasoli 1 szt.

Dodaj składnki do lodówki
i wyszukaj podobne przepisy

Przepis

Sałatę umyć, osuszyć, porwać na kawałki (chyba, że używamy mieszanki sałat, to nie trzeba z nią już nic robić). Pomidora sparzyć we wrzątku, schłodzić pod zimną wodą, zdjąć skórkę. Paprykę umyć, wyciąć gniazda nasienne. Tak przygotowane warzywa pokroić na dość duże kawałki. Fasolę odcedzić z zalewy, wypłukać pod bieżącą wodą, dodać do pokrojonych warzyw. Pierś z kurczaka opłukać, osuszyć , pokroić na kawałki. Przyprawić solą, pieprzem oraz wymieszać w curry. Smażyć kilka minut do zarumienienia, przełożyć na papierowy ręcznik do osączenia z nadmiaru tłuszczu, wystudzić. Schłodzonego kurczaka dodać do pozostałych warzyw, przyprawić całość solą oraz pieprzem cytrynowym, polać oliwą. Na koniec dodać kuleczki mozzarelli (lub pokrojoną na kawałki mozzarellę) oraz listki świeżej bazylii.

Smacznego!

mojequlinaria.blogspot.com