Wędzony szczupak
6394
0
0
udostępnij
100g
kcal 62,5
białko 13,3
węgl. 0,2
tłuszcz 0,5
cały przepis
kcal 3475,3
białko 741,1
węgl. 10,7
tłuszcz 27,4

Wędzony szczupak

Ryba wędzona domowym sposobem, bez wędzarni.


Składniki

Sól 50 g
Liść laurowy 4 szt.
Cukier 10 g
Woda 1.6 l
Ziele angielskie 5 szt.
Szczupak 3 szt.

Dodaj składnki do lodówki
i wyszukaj podobne przepisy

Przepis

Dostałam 3 szczupaczki od mojej świadkowej :) Przez dłuższą chwilę nie wiedziałam co z nimi zrobić, aby wykorzystać walory smakowe. Odpadało smażenie, choć mój Mąż nalegał, aby zrobić je na obiad. Dorotka ostrzegła mnie jednak, że są bardzo ościste. W związku z tym zdecydowaliśmy się na wędzenie :) Wędziłam już kiedyś filety z łososia (rewelacja!) oraz pomidory, z których później zrobiłam sos (Mąż go uwielbia, mnie też smakuje). Jednak zanim przepisy na łososia i pomidory, najpierw przepis na pysznego wędzonego szczupaczka. Szczupak świeży oczywiście, bo złowiony poprzedniej nocy.

Czego nam potrzeba do uwędzenia ryby, gdy nie mamy wędzarni?

Kuchenka gazowa/grill/ognisko
Wiórki do wędzenia ryb, ja posiadam takie (z przesyłką zapłaciłam około 40-50zł, mam je od roku)
Sitko bambusowe (koszt 30zł w Kuchniach Świata)
Wok z Tesco za 10 zł ;) Nie szkoda zniszczyć, ale służy mi od 3 lat, może więcej.



Jak zrobić zalewę do białych ryb? Ilości podane przeze mnie powinny być zwiększane wraz z ilością ryb i wielkością miski (pojemnika), w którym będą moczone. U mnie to były 3 rybki i zwykła blaszana miska. WAŻNE: ryby muszą być CAŁE zanurzone w solance.

Składniki:

1,6 litra przegotowanej, ciepłej wody
ok. 50 gram soli
kilka ziaren ziela angielskiego
3-4 liście laurowe
łyżka cukru

Cukier dokładnie rozpuszczam w wodzie, dodaję resztę składników. Oczyszczoną, wędzenie ryb na ogniskuwypatroszoną, bez łusek i głowy (niekonieczne) rybę wkładam na noc i cały dzień do solanki. Normalnie uwędziłabym rybę w domu, ale dziś chciałam wyjść z Mężem, spędzić czas inaczej. Wędzić można też w ten sam sposób w grillu lub na kuchence. Mieszkanie potrzebuje jednak dobrej wentylacji, by móc w nim robić takie rzeczy :)

wędzenie ryb na ogniskuTak więc mój cudowny Mąż rozpalił ognisko. Wskazał mi odpowiedni moment, kiedy mogłam postawić woka na ogniu. Do woka wrzuciłam liście laurowe z zalewy i garść wiórków do wędzenia. Gdy po chwili zaczną się tlić, stawiam na woka sitko bambusowe, a w nim ułożone na trzecim sitku ryby. Wiórki nie mogą się palić, jeśli będą to powinniśmy ugasić je delikatnie wodą. W sumie najlepiej jest ułożyć patelnię na żarze, wtedy nic się nie będzie palić :) Ani rączka woka, ani sitko :) Wędzimy ryby w ten sposób około 40-50 minut. Gotowe!

Jednak w związku z tym, że były bardzo ościste zrobiłam tatara, choć mój Mąż zajadał się jeszcze ciepła rybką ze świeżą bułką :)

Jak zrobić tatara z wędzonego szczupaka:

Rybę siekamy, dodajemy posiekany ogórek kiszony i kawałek cebuli. Pieprzymy, dolewamy kilka kropel oliwy. Zajadamy z bułką :) Voila! Pychaaa!!!!