Keks serowy z cukinią
771
2
0
udostępnij
100g
kcal 283,7
białko 10,8
węgl. 20
tłuszcz 17,6
cały przepis
kcal 2652,4
białko 101,2
węgl. 186,6
tłuszcz 164,8

Keks serowy z cukinią

Pyszny, wilgotny i pożywny keks. Dużo sera, zioła i cukinia. Pycha!


Składniki

Jajka 3 szt.
Mleko 100 ml
Oliwa 100 ml
Pieprz 1 łyżeczka
Ser żółty 200 g
Sól ½ łyżeczki
Cukinia 100 g
Mąka 220 g
Tymianek suszony 1 łyżeczka
Rozmaryn suszony 1 łyżeczka
Proszek do pieczenia 1.5 łyżeczki

Dodaj składnki do lodówki
i wyszukaj podobne przepisy

Przepis

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C. Formę keksową wykładamy papierem do pieczenia. Cukinię myjemy, pozbawiamy pestek, kroimy w kostkę o bokach około 1cm. Wrzucamy do miski, zalewamy oliwą z oliwek, solimy i pieprzymy. Przesmażamy na teflonowej patelni, żeby lekko się zeszkliła. Połowę sera ścieramy na tarce o dużych oczkach, połowę kroimy w kostkę, jak cukinię. W dużej misce mieszamy jaja, mąkę, zioła, proszek do pieczenia, mleko, szczyptę soli, pieprz i łyżkę oliwy. Dodajemy cukinię i ser. Mieszamy delikatnie. Przekładamy ciasto do formy i pieczemy w nagrzanym piekarniku około 45 minut. Podajemy na ciepło lub zimno.