Ciasto śliwkowe z nektarynką
758
0
0
udostępnij
100g
kcal 185,3
białko 4
węgl. 34,9
tłuszcz 3,1
cały przepis
kcal 2655,7
białko 56,9
węgl. 499,9
tłuszcz 44,5

Ciasto śliwkowe z nektarynką

Szybko i słodko, na drożdżowym spodzie!


Składniki

Sól 1 łyżeczka
Nektarynki 1 szt.
śliwki 500 g
Mąka pszenna 500 g
Olej 3 łyżki
Cukier 1 łyżeczka
Woda 200 ml
Drożdże 50 g

Dodaj składnki do lodówki
i wyszukaj podobne przepisy

Przepis

Drożdże kruszymy do miseczki, dodajemy wodę i dokładnie mieszamy. Dosypujemy mąkę, cukier i sól. Całość wyrabiamy. Dodajemy olej i ponownie zagniatamy. Z ciasta formujemy kulkę, wkładamy do wysypanej mąką miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wyrośniętym ciastem wykładamy wysmarowaną tłuszczem blachę. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni C. Śliwki i nektarynki myjemy,osuszamy i przekrawamy na pół, usuwając pestki. Jeśli owoce są duże, dzielimy ponowie na ćwiartki/ósemki i układamy bezpośrednio na cieście. Posypujemy brązowym cukrem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na około 30 minut.