Owsiane ciasteczka ananasowe z migdałami
634
1
0
udostępnij
100g
kcal 387,3
białko 8,7
węgl. 44,9
tłuszcz 19,1
cały przepis
kcal 5288,9
białko 119,3
węgl. 612,6
tłuszcz 260,5

Owsiane ciasteczka ananasowe z migdałami

Idealne na drugie śniadanie i do zabrania w podróż. Uwielbiane przez dzieci!


Składniki

Jajka 2 szt.
Sól ½ łyżeczki
Kandyzowany ananas ¾ szklanki
Płatki owsiane 1.5 szklanki
Mąka pszenna 1.5 szklanki
Masło 2 łyżki
Olej ½ szklanki
Cukier ¾ szklanki
Proszek do pieczenia 2 łyżeczki
Płatki migdałowe 1 szklanka

Dodaj składnki do lodówki
i wyszukaj podobne przepisy

Przepis

Dwie duże blachy wyłożyć pergaminem. W misce utrzeć zółtka z cukrem, dodać masło, olej i wszytsko zmiksować na gładką masę. Ubić sztywną pianę z białek. Delikatnie połączyć pianę z utartym kremem. W osobnej misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać sól. Wsypać do miski z kremem, zmiksować. Dodać płatki owsiane, migdałowe i pocięte na małe kawałeczki cząstki ananasa. Całość porządnie wymieszać łyżką /mikser raczej odmówi współpracy, bo masa jest baaardzo gęsta/.

Nabierać łyżką /świetnie sprawdza się ta do nakładania lodów/ czubate porcje ciasta i kłaść je w odstępach 5-6 centymetrowych /na początku ciasteczka się rozpłyną/ na przygotowaną blachę. Piec 15-20 min. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Zdejmować z blachy przestudzone, inaczej się pokruszą.