Zapiekane muszle z mięsnym nadzieniem
1420
1
0
udostępnij
100g
kcal 211
białko 11,4
węgl. 3,5
tłuszcz 17
cały przepis
kcal 2211,5
białko 119,4
węgl. 37,1
tłuszcz 177,7

Zapiekane muszle z mięsnym nadzieniem

Szybkie i pożywne danie kuchni włoskiej.


Składniki

Bazylia suszona 1 łyżeczka
Cebula 1 szt.
Czosnek 1 ząbek
Oliwa 1 łyżka
Pieprz 1 łyżeczka
Ser żółty 100 g
Sól 2 szczypty
Makaron muszle 20 szt.
Przecier pomidorowy 300 g
Oregano suszone 1 łyżeczka
Mięso mielone 500 g

Dodaj składnki do lodówki
i wyszukaj podobne przepisy

Przepis

Cebulę i czosnek obieramy, drobno siekamy i podsmażamy na patelni, na rozgrzanej oliwie. Uważamy, żeby czosnek się nie przypalił, bo będzie gorzki. Dodajemy mięso mielone i smażymy, aż przestanie być różowe. Zalewamy całość pomidorami/sosem pomidorowym i dodajemy zioła do smaku. Przyprawiamy solą i pieprzem. Dusimy około 15 minut.
Muszle gotujemy w dobrze osolonej wodzie około 10 minut. Muszą być lekko twardawe, bardziej niż al dente. Ugotowane muszle hartujemy zimną wodą, nadziewamy mięsnym sosem, układamy w naczyniu do zapiekania, posypujemy tartym serem i nakrywamy folią aluminiową. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika i zapiekamy przez 20 minut.